B-612 Kulturális műhely 6724 Szeged, Bécsi krt. 7. Telefon:70/266-2790, 30/517-1205 e-mail: b612@b612.hu   http://www.b612.hu

 
A lélek kilenc arca
Enneagram tanfolyam - kedvcsináló ingyenes bemutató előadás
2008. április 24. csütörtök, 19:00
Érdekel, hogy miért születtél a földre, mik a feladataid, miért vagy olyan, amilyen, s mik azok a tulajdonságok, amiket érdemes, és amiket nem érdemes, sőt nem szabad megváltoztatni magunkban és másokban? Vagy másképpen fogalmazva: „Mi lenne, ha létezne egy olyan rendszer, amely képessé tesz bennünket önmagunk és mások jobb megismerésére? ... Mi lenne, ha ez a rendszer éppúgy rá tudna mutatni alapvető lelki problémáinkra, mint emberi kapcsolataink erős és gyenge pontjaira? Mi lenne, ha ez a rendszer nemcsak feltárná előttünk személyiségünk alapproblémáit, hanem hatékony módszereket is kínálna ezek kezelésére? Mi lenne, ha ez a rendszer a lélek mélységei felé irányítana bennünket? NOS LÉTEZIK ILYEN RENDSZER, A NEVE ENNEAGRAM..”

Létezik, egy ősi, geometriai szimbólum, amely a szufi hagyományokban a teljesség szerkezetét jelképezte. Ez a teljesség, a makrokozmoszon belül mikrokozmoszként működő emberi létezésre is vonatkozik. Ezért ez a szimbólum a lélek térképeként alkalmazható. Az ehhez kapcsolódó belső tanítás az ember kilenc fő karaktertípusát írja le, melyek a személyiség szintjénél jóval mélyebben működnek.

Az azonos típusba tartozó embereknek azonosak az alapmotivációik, és a világot is hasonlóan látják. Minden ember teljes személyiségében több személyiségtípus vonásai keverednek, azonban egy konkrét mintázat, vagy stílus adja az alapvonalat, melyhez újra-, és újra visszatérünk. Alaptípusunk egész életünkben ugyanaz marad.

Enneagram

Ebből az ősi spirituális hagyományból és a modern pszichológia eredményeiből született meg az ENNEAGRAM nevű karaktertipológiai rendszer mai formája. Maga az enneagram szó görög eredetű: „ENNEA” –KILENC, „GRAMMOSZ”- ALAKZAT, vagyis az enneagram kilencszögű alakzat. A rendszer legfontosabb előnye az, hogy valóban működik. Sajt típusunk felismerésén át segít ráébredni alapvető lelki problémáinkra, éppúgy, mint emberi kapcsolataink erős és gyenge pontjaira.

Ez a rendszer nem szakértők, vagy guruk kinyilatkoztatásain, nem a születési időpontunkon, nem a testvérsorban elfoglalt helyünkön, hanem a személyiségünk mintázatán, és azon a hajlandóságunkon alapul, hogy őszintén felfedezzük önmagunkat. Nemcsak feltárja előttünk személyiségünk alapproblémáit, hanem a lélek mélységei felé irányítva, hatékony segítséget is nyújt ezek kezelésére. Alapgondolata az, hogy személyiséggel rendelkező spirituális lények vagyunk, és a személyiségünkön keresztül nyilvánulunk meg, amely mintegy szűrő működik. Ezen a szűrőn keresztül szemléljük egész valóságunkat. Ezt használjuk önmagunk és a környező világ megértéséhez, önmagunk kifejezéséhez és megvédéséhez, múltunk feldolgozásához, jövőnk megtervezéséhez, vonzalmaink kialakításához. Valódi lényegünk azonban ez alatt a „szűrő” alatt található. A „szűrő” tehát maga a személyiségünk. Az önismeret segít feltárni a személyiség működésének mechanizmusait, hogy az alatta található lényeg, a valódi énünk kiteljesíthesse önmagát.

Elkezdődik egy folyamat bennünk, melynek során lényünk harmonikusabbá, tudatosabbá válik. Az enneagrammot így gyógymódnak is lehet nevezni, egyfajta lelki akupunktúrának, amely óriás energiamennyiségek szabadabb áramlását biztosítja a fizikai, mentális és érzelmi "testünkben".

www.szepi.hu/irodalom/pedagogia/tped_013.html#I

www.enneagram.lap.hu