B-612 Kulturális műhely 6724 Szeged, Bécsi krt. 7. Telefon:70/266-2790, 30/517-1205 e-mail: b612@b612.hu   http://www.b612.hu

 
POPPER PÉTER
Hetedik ajtó
2008. április 17. csütörtök, 19:00

2008. április 17-én este 19 órakor Popper Péter tart előadást a B-612 Kulturális Műhelyben "igazság-hazugság" témakörben.

Maga tudja, hogy mi szunnyad az emberek lelke mélyén? Én pszichológus vagyok, de nem tudom. Csak azt tudom, hogy a jó meg a rossz a környezet hívására jön elő. Kaphat az ember olyan hívást, ami a pozitív értékeit csalogatja elő, de olyant is, ami a negatívakat.

Az a követendő út, hogy az ember tegye magát belülről rendbe. Ne a másik emberen vezesse le a belső feszültségeit. Számomra nagyon rokonszenves volt annak idején az Amerikában elkezdődött "keep smiling" (mosolyogj) mozgalom: ez azt jelentette, hogy nincs jogod visszavenni a vásárlón vagy az ügyfelen, ha rosszul töltöttél egy éjszakát a feleségeddel. Nálunk meg az van, hogy az ember az elintézetlen belső ügyeiből adódó feszültséget a neki kiszolgáltatott embereken üti vissza.

Hetedik ajtó
Nagyon okos A kékszakállú herceg várának a tanulsága: még a legintimebb kapcsolatban is elég öt ajtót kinyitni. A hatodiktól már sötétebb lesz, a hetediktől pedig teljesen besötétül.
Hogy képmutatás volna akkor is mosolyogni, ha különben nincs jó kedvem? Én nem irtózom ilyen mértékben a hazugságtól. Demokratikusan élni csak önfegyelemmel lehet. Akármennyire sürgős a dolgom, nincs jogom elszáguldani a várakozó autósor mellett. Még akkor sem, ha belül azt érzem, hogy hű, de mennék. Vagy ha engem meghívnak a barátom esküvőjére, kutyakötelességem mosolyogni. Nem ronthatom el a többiek szórakozását, akkor sem, ha korábban valami megrázkódtatás ért. Ez afféle szociális hazugság. Tekintettel van a másik emberre.

Maga a hazugság egyébként nem egy olyan iszonyat, amilyennek mondani szokták. Figyelje meg a tízparancsolatot: ne ölj, ne lopj, ne paráználkodj... De van olyan, hogy ne hazudj? Nincs. Mert a tízparancsolat disztingvál. Azt a hazugságot ítéli el, ami érdekből és a másik ember kárára van: "Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot..."

Nagyon okos A kékszakállú herceg várának a tanulsága: még a legintimebb kapcsolatban is elég öt ajtót kinyitni. A hatodiktól már sötétebb lesz, a hetediktől pedig teljesen besötétül.

Én borzasztóan utálom az olyan embert, aki félrelép, aztán hazamegy, és azt mondja a feleségének: Matild, én nagyot vétettem ellened, lefeküdtem Rózsival. Ez egy gyáva igazság, mert a félrelépő nem hajlandó egyedül elviselni saját cselekedetének a következményeit. Mert mihez kezdjen ezzel a kijelentéssel Matild? Ugyanezt gondolom a nagyobb dolgokról is.

Korábbi előadások:

2005. május 19. Mágia, Hit és Vallás >>>
2005. november 30. INDIA, AJURVÉDA >>>
2006. május 4. VAGYOK, VAGY LESZEK?>>>
2007. március 22.
VEZETNEK, VAGY VONSZOLNAK A VÉGZETEK?>>>