B-612 Kulturális műhely 6724 Szeged, Bécsi krt. 7. Telefon:70/266-2790, 30/517-1205 e-mail: b612@b612.hu   http://www.b612.hu

 
Stressz-kezelés jógával
- előadás és vegetariánus ételkótoló -
2011. szeptember 28. szerda 17.30
2011. szeptember 28. szerda 17.30-kor Stressz-kezelés jógával címmel előadás és vegetariánus ételkótoló A JMÉ rendszer fokozatosan felépített, biztonságos és minden részletében a hagyományos, hiteles jóga örökségén alapul. Holisztikus egészségmegőrző rendszer, melynek célja a test, az elme, a tudat és a lélek erősítése és harmonizálása.

A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Ily módon segít a jóga megoldani, leküzdeni a mindennapos próbatételeket, problémákat és gondokat. A jóga erősíti és rugalmasabbá teszi a testet, ellazítja, megnyugtatja a lelket, fokozza a szellemi tudatosságot és a koncentrálóképességet.

A "Jóga a mindennapi életben" egy ideálisan összehangolt nyolcszintű rendszer. A gyakorlatok módszeres elrendezése a biztosíték arra, hogy a rendszer optimális hatást gyakorol testre, szellemre és lélekre egyaránt.

A gyakorlatok között találhatók

Lazítás :Ahhoz, hogy elérjük a gyakorlatok teljes jótékony hatásait, fontos, hogy megtanuljunk megfelelő módon lazítani. Az ellazulás képességének fejlesztése révén mélyebben megismerhetjük saját testünket. A testi és szellemi ellazultság fontos előfeltétele a jógagyakorlatok helyes végrehajtásának, mert az ászanák csak ekkor fejtik ki maradéktalanul a hatásukat.

Ászanák:A jógagyakorlatok első "pillére" az ászanák, melyek bizonyos testtartások, amelyeket ellazultan és kényelmesen ki tudunk tartani hosszabb időn keresztül. Az ászanák végézse során döntő szerepe van a légzésnek. Csak a légzés és a mozgás összhangjának megteremtéséval válhat harmonikussá a gyakorlatok végrehajtása.

Pránajáma:A jógagyakorlatok második "pillére" a pránájáma, a légzés tudatos és szándékos irányítása és szabályozása. A tudatos légzés olyan adomány, amely hatalmas erőket szabadít fel a szervezetben és a lélekben. A pránának (életenergiának) a szervezetben való célirányos vezetésével növelhető a vitalitás, méregteleníthető a szervezet, fokozható az immunitás, valamint elérhető a belső béke, az ellazultság és a szellemi megtisztultság állapota.

Meditáció:A tudatos ellazulás elsajátítása után továbblépünk az önvizsgálat, az elmélyedés, és meditáció irányába. Az "Önvizsgálati meditáció" technikái segítenek az önismeret elérésében, önkontrollunk és önmagunk fejlesztésén keresztül. A jó közérzet alapja a gondolatok tisztasága, a belső szabadság, az elégedettség és az egészséges öntudat.